همسطح کننده بارانداز (Dock Leveler) وسیله ایست که برای حل مشکل اختلاف ارتفاع و فاصله کامیون ها با لبه سکوی بارانداز در انبارها و سردخانهها استفاده میشود و مناسب ترین ، ایمن ترین ، سریع ترین و کارآمد ترین روش شرایط انتقال بار از روی سکوی بار انداز به داخل کامیون را فراهم میکند.
داک لولر یا رمپ تخلیه و بارگیری یک سکو با قابلیت تنظیم ارتفاع است که به جلوگیری از ایجاد حادثه برای کامیون و لیفتراک در هنگام بارگیری و تخلیه کمک مینماید.
همسطح کننده هیدرولیکی در واقع یک صفحه ساده است که از حالت جمع شده درون چاهک، توسط یک لبه (Lip) بر روی قسمت بار کامیون مستقر میگردد.
انواع همسطح کننده بار انداز
انواع رمپ بارگیری مانند همسطح کننده هیدرولیکی ، همسطح کننده دستی ، همسطح کننده با حالت بسته شده عمودی، پل و بالابر بارگیری وجود دارد که کارفرما بسته به شرایط انبار یا سردخانه و نحوه تخلیه بار و ظرفیت عبوری لیفتراک ، باید دستگاه مناسب را انتخاب نماید. در ادامه انواع همسطح کننده بارانداز شرح داده میشود:
– همسطح کننده هیدرولیکی بارانداز
این نوع از رمپ هیدرولیکی بارگیری که در چاهک نصب میشود ، پر مصرف ترین ، ایمن ترین و محبوب ترین نوع همسطح کننده بوده که به وسیله یک پلاتفرم و لبه لولائی هموار ترین حالت همسطح سازی بین کامیون و بارانداز را ایجاد می کند و باعث افزایش ایمنی، سرعت و بهره وری انتقال بار بین کامیون و سکوی بارانداز میگردد.
همسطح کننده هیدرولیکی همواره اتصال سکوی بارگیری و کامیون را حتی با نوسانات فنربندی کامیون هنگام تخلیه و بارگیری و عبور لیفتراک برقرار نگه خواهد داشت و بنابراین از بروز صدمات جلوگیری بعمل آورده و باعث کاهش آسیب به کالا ، لیفتراک و کامیون میشود. این نوع رمپ بارگیری بسیار مناسب برای سردخانه ها و یا کارخانه هایی است که سرعت عمل و ایمنی مهم ترین اولویت آنها است.
در این مدل از داک لولر هیدرولیک ، استقرار هر دو جزء دستگاه (شامل صفحه پلاتفرم و لبه لولائی) توسط جک های هیدرولیک در موقعیت کاری ، باعث بالا بردن سطح اطمینان و کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری میگردد.
همچنین کنترل داک لولر هیدرولیک استاندارد بسیار ساده است و تنها با فشار یک دکمه تمامی حرکات انجام شده و شرایط استفاده ایمن از آن فراهم خواهد شد.
– همسطح کننده دستی بارانداز
مکانیزم این نوع داک لولر دستی همانند همسطح کننده هیدرولیکی بوده که درون چاهک قرار گرفته و با استفاده از نیروی فنر ، مکانیزم های چهار لینکی و زنجیر آزاد کننده ، از حالت بسته شده بر روی کف کامیون مستقر میگردد.
البته با وجود قطعات زیاد برای تنظیم و حرکات سریع ، هزینه های تعمیر و نگهداری این نوع همسطح کننده دستی از مدل هیدرولیکی بیشتر بوده ولی همان شرایط ایمن را برای کالا و لیفتراک ایجاد مینماید.
علاوه بر آن سرعت کار کمی پایین خواهد آمد و اپراتور زحمت بیشتری را متقبل خواهد شد. قیمت همسطح کننده دستی تفاوت چندانی با رمپ هیدرولیکی ندارد و بیشتر برای محیط های دارای زون انفجاری مناسب است.
– همسطح کننده بارانداز ایستاده (پل بارگیری)
این مدل همسطح کننده هیدرولیک بر روی لبه بار انداز و با فاصله از محل توقف کامیون نصب می شود و نیازی به چاهک ندارد که اصطلاحا به آن پل بارگیری گفته میشود. حالت جمع شده به صورت ایستاده و فاصله تا محل توقف کامیون این فرصت را ایجاد میکند که تا آخرین لحظه قبل از تخلیه بار درب های کانتینر بسته بماند که این خود باعث افزایش امنیت بار و کنترل بیشتر بر روی آن میشود.
پل بارگیری هم نوع هیدرولیکی دارد و هم نوع دستی و قیمت همسطح کننده ایستاده (پل بارگیری) از قیمت همسطح کننده هیدرولیکی کمتر است. در عوض پل بارگیری ظرفیت عبوری کمتری نسبت به داک لولر هیدرولیک دارند.
بعلاوه در انبار هایی که در محل بار انداز درب های اتوماتیک وجود دارد مانند عکس زیر ، این مدل از همسطح کننده می تواند نقش محافظ درب ها در مقابل برخورد لیفتراک را نیز بازی نماید. این نوع رمپ تخلیه و بارگیری به صورت همسطح کننده متحرک نیز قابل نصب است.
– مینی داک لولر
همسطح کننده دستی کوچک در لبه بار انداز نصب میشود و برای استفاده کامیون هایی که اختلاف ارتفاع کمی با سطح سکوی بار انداز دارند و یا بار انداز هایی که دارای محدودیت فضا هستند ایده آل است.
همچنین این مینی داک لولر با حذف فضا برای حالت جمع شده و سرعت بالا در مستقر شدن بر روی کامیون در صرفه جویی فضا و زمان کمک شایان توجهی نماید. مینی داک لولر عموما به صورت دستی تولید می شود اما در برخی مدل ها به صورت هیدرولیکی نیز قابل عرضه است.