انواع بالابر متحرک هیدرولیکی + کاربرد و خصوصیات هرکدام

بالابر متحرک هیدرولیکی چیست ؟

بالابر متحرک هیدرولیکی عموما برای کار در ارتفاع استفاده می شود. وجود چرخ در شاسی بالابر نفری امکان جابجا کردن بالابر سیار را فراهم می سازد. بالابر متحرک انواع مختلفی دارد. برخی از این بالابرها را میتوان با خودرو یدک کرد.

برخی دیگر از بالابرهای نفر سیار پشت کامیون نصب می شوند. برخی دیگر از این بالابر ها توسط نفر جابجا می شوند و بعضی از آن ها دارای موتور بوده و خودشان روی زمین حرکت می کنند. نوع دیگری از بالابر سیار وجود دارد که می تواند حتی در ارتفاع نیز حرکت کند. در ادامه انواع بالابر متحرک هیدرولیکی و سیستم های حرکتی آن را بررسی خواهیم کرد.

بالابر نفری سیار هل دادنی (Push Around):

بالابر هیدرولیک سیار هلی، ساده ترین نوع بالابر متحرک به حساب می آید. برای جابجایی این نوع بالابر، از نیروی دست استفاده می شود و افراد با هل دادن بالابر می توانند آن را به محل مورد نظر منتقل کنند. هرچه سایز چرخ در این مدل از بالابر نفربر بزرگتر باشد جابجایی آن آسان تر است.

بالابرهای سیار در دو تیپ چرخ کارگاهی و چرخ خودرویی تولید می شوند. چرخ کارگاهی مناسب سطوح هموار مانند بتن، سرامیک ، سنگ ، آسفالت و مشابه می باشد. ابعاد شاسی بالابر چرخ دار کارگاهی نیز کمتر از نوع چرخ خودرویی است.

بالابر چرخ خودرویی مناسب سطح خاکی و شنی هستند و عرض آنها بیشتر است. در بالابر متحرک با شاسی چرخ دار هلی ، 4 جک جانبی جهت تثبیت و حفظ تعادل بالابر هیدرولیک وجود دارد که در هنگام استفاده باید مستقر شود. قیمت بالابر متحرک با شاسی هلی، از سایر انواع بالابر ارزان تر است در عوض سرعت عمل آن کمتر از سایر بالابرها است.

بالابر هیدرولیک قابل یدک (Trailer):

شاسی بالابر قابل یدک به گونه ای طراحی شده است که قابلیت اتصال به خودرو جهت یدک کردن وجود داشته باشد. چرخ های این نوع بالابر متحرک از نوع خودرویی بوده و مجهز به هوک اتصال به خودرو می باشند. یک چرخ کوچگ نیز در انتهای شاسی تعبیه شده است تا در هنگام جداسازی ماشین، تعادل بالابر را خفظ نماید.

در برخی از مدل ها سیستم فنربندی و تعلیق نیز به همراه چراغ خطر ترافیکی وجود دارد تا تردد را ایمن تر و سرعت آن را افزایش دهد. بالابر یدک کش ، در حالتی که به خودرو متصل نیست می تواند مانند بالابر سیار توسط نفر جابجا شود. در برخی از بالابرهای قابل یدک، یک موتور کششی روی لاستیک قرار میگیرد تا جابجایی را برای اپراتور آسان نماید.

بالابر خودمحرک (Self Drive):

بالابر هیدرولیکی خود محرک ، برای جابجایی از یک هیدروموتور و یا موتور الکتریکی استفاده می کند. این موتور نیرو را مستقیما به چرخ و در برخی موارد به دفرانسیل منتقل میکند. فرمان بالابر خودمحرک توسط یک جک هیدرولیک جهت خواهد گرفت.

عموما بالابرهای خودمحرک مجهز به شیر کنترل پروپورشنال جهت تنظیم سرعت حرکت و یا سرعت بالا روی بالابر هستند. شاسی این نوع بالابر نفری نیز مجهز به 4 عدد جک تثبیت کننده است که تعادل و ایمنی بالابر را تضمین می کند. اکثرا جک های تثبیت کننده از نوع هیدرولیکی بوده تا سرعت و راندمان بالابر افزایش یابد. چرخ های بالابر خودمحرک می تواند از نوع خودرویی، و یا از نوع توپر باشد.

امکان استفاده از این نوع بالابر متحرک ، در صورتی که جک های تثبیت کننده روی زمین مستقر نشده باشند وجود ندارد در نتیجه بالابر برای حرکت روی زمین باید در وضعیت بسته شده قرار گیرد. یکی از مزیت های این نوع بالابر نفربر هیدرولیکی، امکان بالاروی از شیب و امکان استقرار در سطوح ناهموار است. قیمت بالابر خودمحرک از بالابر سیار و بالابر قابل یدک بیشتر است.

بالابر شنی دار خزنده یا کراولر (Crawler):

یکی از مکانیزم های حرکت شاسی در بالابر متحرک، استفاده از شنی های پلاستیکی یا شنی زنجیری است. با استفاده از این شنی ها، حرکت بالابر در سطوح شنی و خاکی و شیب دار بسیار راحت تر می شود. همچنین امکان بالاروی از پله وجود خواهد داشت.

شنی های پلاستیکی برای سطوح داخلی مناسب هستند. بالابر متحرک خزنده می تواند از نوع خودمحرک و یا خودکششی باشد. قیمت بالابرهای شنی دار بیشتر از نمونه های ساده قبلی است. یکی از مزیت های این نوع بالابر نفری امکان چرخش درجا است.

در برخی از مدل های بالابر هیدرولیکی خزنده، شاسی می تواند تعادل خود را به کمک سیستم پیشرفته خود تراز شونده حفظ نماید. در این صورت امکان استفاده از بالابر در شیب و حتی حرکت شاسی (در نوع خودکششی) وجود خواهد داشت.

بیشتر بالابرهای عنکبوتی نیز از نوع خزنده هستند که تعادل خود را توسط جک های جانبی تامین خواهند کرد. بالابر عنکبوتی برای عبور از درب ها با عرض و ارتفاع کم مناسب است و قابلیت استقرار در شیب و عبور از پله ، آنها را به یکی از قابل ترین نوع بالابر هیدرولیک نفربر تبدیل نموده است.

بالابر پشت کامیونی:

با نصب بالابرهای مختلف بر روی خودروهای کار مانند وانت و یا کامیون های متفاوت، نوع دیگری از بالابر متحرک ساخته شده است که به آن بالابر کامیونی یا بالابر نیسانی گفته می شود. این بالابرها نیرو محرکه خود را از PTO خودروی حامل دریافت می کند.

مزیت بزرگ این نوع بالابر نفری ، آسودگی در جابجایی و طی مسافت های طولانی است، هرچند مالک را درگیر مسائل کاربری سازی، بیمه ، مالکیت و استهلاک خودروی حامل می نماید. با توجه به قابلیت های کامیون ها و کشنده های مختلف، بزرگترین بالابرهای ساخته شده امروزی نیز پشت کامیون نصب شده اند. همچنین بالابر آتشنشانی که سرعت اعزام آتش نشانان اهمیت دارد، پشت کامیون های متنوع نصب می شود.

بالابر خودکششی (Self Propelled):

بالابر متحرک خودکششی ، بسیار مشابه بالابرهای خودمحرک است با این تفاوت بزرگ که یک بالابر خودکششی می تواند در حالت باز شده نیز حرکت نماید. در حقیقت اپراتور بالابر هیدرولیکی خودکششی از داخل سبد فرمان حرکت شاسی را بر عهده میگیرد و حتی در ارتفاع نیز قادر است شاسی را حرکت دهد.

محدودیت بالابر خودکششی ، سطح مورد استفاده آن است. بالابر هیدرولیک خودکششی دارای تراز الکتریکی و وزنه های تعادلی است. لذا در صورتی که شیب زمین از حد مجاز بیشتر باشد، اجازه بالاروی و یا حرکت شاسی داده نخواهد شد.

مزیت اصلی بالابر خودکششی ، سرعت عمل بالای آن جهت انجام عمور کارگاهی در مقایسه با سایر بالابرها می باشد. قیمت بالابر خودکششی نسبتا بیشتر از سایر انواع بالابر در ارتفاع مشابه است. نیرو محرکه این نوع بالابر می تواند از باتری، موتور دیزلی و یا بنزینی و حتی موتور های جدید هیبریدی باشد.

بالابر باری متحرک:

همه بالابر های هیدرولکیک که در بالا عنوان شد از نوع بالابر نفری هستند و برای دسترسی و کار در ارتفاع استفاده می شوند. اما در بسیاری از مواقع، بالابر سیار برای حمل بار استفاده می شود. اصولا به این بالابر ها ، میز بالابر متحرک گفته می شود.

به دلیل آنکه وزن بار زیاد است، مکانیزم آکاردئونی (قیچی) بهترین راهکار برای این نوع بالابر هیدرولیک است. در اکثر مواقع ، این مدل بالابر هیدرولیکی باید روی ریل راهنما حرکت کند و برای استفاده در خطوط تولید و با بارهای سنگین مناسب است. بویژه اگر خط تولید هوشمند و یا اتوماتیک نیاز کارفرما باشد.

 

  پیشنهاد میکنم بخوانید 

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید