تفاوت بین بالابر هیدرولیکی و آسانسور

تفاوت بین بالابر و آسانسور

آسانسور و بالابر در بسیاری از ساختمان های قدیمی و جدید همچنین در کارگاه ها و کارخانجات و در محیط های صنعتی نصب می شوند ، اصولا هردو وسیله برای جابجایی عمودی به کار میروند ولی از لحاظ ساختار و حتی شکل ظاهری تفاوت چشمگیری دارند.

آسانسور و بالابر ساختمانی

تفاوت آسانسور و بالابر از نظر تکنیکی در حدی است که نمی توان یکی از آن دو را به جای دیگری نصب کرد. برای اینکه فرق بین بالابر و آسانسور را متوجه شویم بهتر است تعریف روشنی از این دو سازه داشته باشیم ، شاید در لفظ تفاوت چندانی بین این دو کلمه احساس نشود اما هریک از آن‌ها برای شرایط خاصی طراحی شده اند.

بالابرهای هیدرولیکی در هر نقطه ای امکان دسترسی به شما خواهند داد و مثل آسانسورها محدودیت طبقه ای و در نقاط خاص ندارند.

یک آسانسور دستگاه بالابرنده دائمی است که طبقات تعریف شده ای را سرویس می دهد و شامل کابینی است که افراد اجازه دسترسی به آن را دارند و می‌توانند در طبقات مختلف پیاده و سوار شوند و به صورت عمودی در ساختمان حرکت می کند. آسانسورها نسبت به بالابرها ایمنی بیشتری دارند و برای آنها استاندارد و بیمه تعریف شده است.

از یک بالابر برای حمل نفر یا بار در شرایط مختلف استفاده می شود. بالابرهای هیدرولیکی عموما با استفاده از سیلندر، پیستون، مخزن روغن ، پمپ و جک بالا و پایین می روند. این بالابرها هر روزه بیشتر و بیشتر در جامعه استفاده می شوند. که به صورت ثابت و متحرک قابل سفارش هستند.

در صورتی که بالابر برای جابجایی نفرات باشه حتما نیاز به کابین دارد اما بالابرهایی که برای انتقال بار و خودرو هستند نیازی به کابین نداشته و فقط از کفی استفاده می شود. بالابرها در دسته بندی کلی به دو دسته تقسیم می شوند. بالابرهای ثابت و بالابرهای متحرک که بالابرهای ثابت نیازمند یک چاهک جهت جمع شدن دستگاه هستند.

بالابر ثابت نیازمند چاهک

انواع مختلفی از آسانسور و بالابر وجود دارد که به برخی از آن‌ها اشاره می کنیم :

انواع بالابرها :

1-     بالابر نفربر Pasengor Lift (مسافربر – مسکونی – تجاری)

2-     بالابر کالا Goofs Lift ( حمل غذا – زباله )

3-     بالابر برانکارد Strether Lift

4-     بالابر تلسکوپی Capsul Lift

5-     بالابر هیدرولیکی Hydroulic Lift

6-     بالابرهای دو طرفه برای بالابردن اتومبیل ها Tow Speed Outo ( حمل خودرو )

7-     بالابرهایی با ولتاژ متفاوت و فرکانس متفاوت V.V.V.F Lift

Home Lift (هوم لیفت) :

Home Lift یا بالابر آسانسور نمونه هایی از بالابرهای هیدرولیک هستند که به امکانات آسانسوری مجهز می باشند. که در اصطلاح به آنها مینی آسانسور گفته می شود. اگرچه ممکن است این تشابه تا جایی باشد که هوم لیفت را از یک آسانسور هیدرولیک نتوان تشخیص داد.و لیکن آسانسور هیدرولیک شامل استانداردهای ملی می باشد ولی هوم لیفت یک بالابر پیشرفته محسوب می شود که شامل استاندارد نیست. اما از لحاظ سیستم و عملکرد تفاوت زیادی ندارند و اکثر تجهیزات مشترک می باشد.

هوم لیفت در ساختمان هایی پیشنهاد می شود که فضای کافی برای آسانسور و اجرای استانداردهای آن را نداشته باشند و نمی توان در این ساختمان ها تخریب و تغییراتی ایجاد نمود.

زمینه استفاده بالابرهای هیدرولیکی:

این بالابرها عموما در صنایع مختلف در قسمتهای تولید – انبار و خدمات استفاده می شوند.

بالابرها به صورت ریلی آلومینیومی و آکاردئونی می باشند.

عموما بالابرهای ریلی برای کارهای خدماتی و جابجایی بارهای سبک و بالابرهای آکاردئونی برای جابجایی بارهای سنگین و حجیم قابل استفاده هستند.

آسانسورها خود به دودسته تقسیم می شوند:

1-آسانسورهای خانگی ، بیمارستانی و نفربر 2- آسانسورهای صنعتی که در نوع خود به چند گروه مجزاء تقسیم می شوند آسانسور کارخانه به آسانسورهای بدون گیربکس و با گیربکس ، آسانسورهای خودروبر ، آسانسورهای فروشگاههای تجاری و انبارهای طبقاتی.

با توجه به زمینه ی کاری شرکت کلایر بالابرها و آسانسورها صنعتی در این مقاله بررسی خواهد شد.

آسانسورهای صنعتی :

در کارخانه ها و کارگاه های صنعتی پیشرفته در دنیا و مخصوصا در صنایع خاص از قبیل نفت ، گاز ، پتروشیمی و معادن ،کارخانجات سیمان و معادن و سیلوها نیاز زیادی به راه اندازی آسانسور صنعتی و آسانسورهای کارگارهی و نیز آسانسورهایی که قابلیت ضد انفجار ، ضد گردوغبار و ضد آب دارند حس می گردد.

آسانسور کارگاهی برای حمل بارهای سنگین ساخته شده و مکانیزم آنها مناسب جابجایی بار می باشد ، آسانسور صنعتی قابلیت حمل بار و نفر را همزمان دارد و با ایمنی بالا قابل نصب می باشد.

انواع آساسنسور های صنعتی: (هردوثابت هستند) و در محل مشخص نصب می شوند

1-     ثابت : آسانسور صنعتی که درون چاهک آسانسور نصب می شود و ریل های آن T9–T16 استاندارد آسانسور می باشد، که موجب حرکت نرم و ایمن می شود.

2-     ستونی : آسانسور صنعتی که بر روی نمای ساختمان نصب می گردد و دارای قطعات 3 متری می باشد که روی یکدیگر مونتاژ      می شوند . سیستم حرکتی آن ها کششی یا با راک و پنیون می باشد.

آسانسور ستونی صنعتی

*انواع آسانسورها   :

1-     آسانسور مسافربر

2-     آسانسور برانکادر بر

3-     آسانسورهای شیشه ای تجاری

4-     آسانسورهای مسکونی

5-     آسانسورهای حمل کالا

6-     آسانسورهای حمل غذا ، زباله

7-     آسانسورهای حمل خودرو

بالابر بیمارستانی جهت حمل بیمار

بالابرهای خاصی هم وجود دارند برای شرایط خاص مثل بالابرهایی که برای ویلچرها و جابجایی اشخاص معلول هست، نوع دیگر بالابرها به صورت صندلی هستند برای جابجایی یک شخص فقط استفاده می شوند. در کنار همه ی مزیت ها اینکه آسانسورها ظرفیت جابجایی بیشتر دارند و مقدار افراد بیشتر و بار بیشتری را میتوانند جابجا کنند، قابل توجه می باشند.

در ساختمان های چند طبقه وجود آسانسور و یا بالابرهای مخصوص ویلچر بر اساس قانون الزامی شده است و این نیز یکی از موارد استفاده از این وسایل است.

تفاوت بالابر و آسانسور :

بیشترین تفاوت بین آسانسور و بالابر در سرعت حرکت آنهاست سرعت آسانسور از 0.7 متر بر ثانیه به بالا است که در مقایسه با بالابرها سرعت کمتری دارند. سرعت بالابرها بین 20متر بر ثانیه و گاهی تا 5 متر بر ثانیه نیز این سرعت افزایش دارد.

تفاوت از لحاظ هزینه هم در این دو سازه بسیار چشمگیر است. آسانسورها دارای سیستم های ضد سقوط و ایمنی هستند و هزینه نصب بالاتری نسبت به بالابرها دارند.

آسانسورها حتما احتیاج به چاهک دارند در نتیجه در ساختمانها که امکان احداث چاهک نباشد از بالابرها استفاده می کنند.

در صنعت ساخت و تولید ، آسانسور وسیله ای است برای بالابردن اجسام در یک مسیر ثابت عمودی در طبقات مختلف توسط کانتینر یا سبد انتقال ، در آسانسورها مدل های مختلفی وجود دارد بعضی از آنها با کابل و زنجیر و بعضی دیگر بر اساس پیچ ارشمیدس کار می کنند.

یکی از مهمترین تفاوت ها در بالابر و آسانسور که نمی توان آن را نادیده گرفت مصرف انرژی می باشد. در بالابرها انرژی برق کمتری مصرف می شود. صرفنظر از میزان استفاده و تراکم تردد آسانسورها در مدار مشابه برق بیشتری مصرف می شود.

میزان فضای مورد نیاز برای نصب بالابرها بسیار کم تر از آسانسورهاست در نتیجه بالابرها را در فضاهای متنوع تری نصب می کنند برای مثال جلوی بالکن ها ، و یا فضای بین راه پله ها برای نصب بالابر کافی است اما برای نصب آسانسور و موتور محرکه آن به فضای بیشری احتیاج داریم.

اغلب شما شنیده اید که از اصطلاح بالابرها بجای آسانسور استفاده می شود ، که استفاده ی این دو اصطلاح متفاوت مشابه به نظر میرسد در صورتی که شبیه هم نیستند.

تفاوت بین این دو اصطلاح می تواند متفاوت باشد در اطلاعات مرتبط به بالابر و آسانسور ، بالابر نتیجه تغییرات قدرت است و بستگی به جرم هوا و سرعت هوا و مقاومت هوا دارد ، بالابرها یک مکانیزم هستند که مارا به طبقات بالابر می برند.

یک آسانسور وسیله نقلیه عمودی هست که به صورت کار آمد مردم یا وسایل رو بین طبقات ساختمانها هدایت می کند، بعضی مواقع یک آسانسور استفاده می شود در ساختمان های در دست ساخت استفاده می شود. هر دو این عناوین با بالابر و آسانسور به کابین یا برنامه ای گفته می شود که تعبیه شده تا بوسیله ی شافت یا تجهیزاتی افراد یا وسایل را در سطوح مختلف جابجا کند، آنها را سوار کرده بالا ببرد و تخلیه کنند.

مهمترین تفاوت بین آسانسور و بالابر زمینه استفاده آنهاست در چه محلی و برای چه مقصودی استفاده خواهند شد ؟ آسانسور یک سازه ی دائمی و ثابت است برعکس بالابر .

تفاوت و مزایای بالابر و آسانسور :

بالابر قابل دسترسی است و ارزش افزوده دارد. در صورتی که آسانسور به شما حس راحتی و امنیت می دهد. زمانی که شما قصد سفارش یک آسانسور را داشته باشید موارد زیادی وجود دارد که باید در نظر بگیرید. مهمترین مسئله راحتی و ایمنی در جابجایی است. در مقایسه با بالابرها آسانسورها ایستگاه های مشخصی دارند و میزان حوادث در آنها بسیار کم است. آسانسور ها خطای کمتری دارند و احتمال وقوع حوادث در آنها کمتر، در نتیجه ایمن تر هستند.

در نهایت متذکر میشویم که بالابرها و آسانسور علیرغم اینکه به شما حس یکسانی را القاء میکنند اما در نحوه ی عملکرد و روشهای ساخت بسیار متفاوت هستند.

پیشنهاد ما به شما برای رسیدن به درک بالاتر در شناخت بالابرها و موارد استفاده ی آنها ، مطالعه ی مقالات دیگر در سایت کلایر می باشد.

  پیشنهاد میکنم بخوانید 

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید