اهمیت عیب یابی بالابر هیدرولیکی
عملکرد صحیح بالابر هیدرولیکی تا حد زیادی وابسته به عملکرد بدون عیب سیستم هیدرولیک بالابر است. سیستم هیدرولیک، یکی از اجزاء اساسی در بسیاری از تجهیزات صنعتی از جمله بالابر به حساب میآید که باعث ایجاد نیروی لازم جهت انتقال بارهای سنگین و افراد میشود.
زمانی که نقصی در سیستم هیدرولیک پیش میآید، پیدا کردن منبع مشکل از اصلیترین دغدغههای صاحبان بالابر صنعتی است.
اگرچه سیستم هیدرولیک معمولا از یک مخزن، موتور، پمپ، سوپاپها، شیرها و سیال هیدرولیک تشکیل شده است، اما اطلاع از اینکه منشاء خرابی در کدام قسمت است، نیازمند تخصص و مهارت است.
فرآیند ردیابی منشاء مشکل، نیازمند تجربه، مهارت و دانش کافی است. با این حال، رعایت برخی دستورالعملها و نکات، میتواند در انجام این عملیات کارآمد باشد.
” چک لیست تعمیر و نگهداری بالابر هیدرولیکی “
علل رایج خرابی سیستم هیدرولیک در بالابر هیدرولیکی
تشخیص خرابی سیستم هیدرولیک بسیار مهم است. معمولا از روی علائم موجود میتوان به وجود مشکل پی برد. علائمی از جمله افزایش دمای سیال هیدرولیک، عملکرد نامنظم و یا کند بالابر برقی و …. اما مشکل اصلی که باعث بروز چنین علائمی شده است، کجاست ؟
ما میتوانیم اکثر مشکلات هیدرولیک را به چند علت رایج که در ادامه فهرست شدهاند، تقسیم کنیم :
شرایط هوا و رطوبت
وجود هوا و آب از علل اصلی خرابی سیستم هیدرولیک است. پمپهای معیوب، نقص سیستم و یا مسائل مربوط به دما اغلب باعث هر دو نوع آلودگی میشوند.
آلودگی هوا، به ورود هوا به سیستم هیدرولیک گفته میشود و به دو نوع کاویتاسیون و هوادهی دسته بندی میشود. هر دو نوع آلودگی هوا میتوانند در طول زمان با فرسودگی پمپ و قطعات اطراف آن، باعث آلودگی سیال هیدرولیک و حتی افزایش بیش از حد دمای سیستم شده و آسیب شدیدی به سیستم هیدرولیک وارد کنند.
آلودگی آب نیز یک مشکل رایج در سیستمهای هیدرولیک است که اغلب به دلیل نشت سیستم و یا میعان اتمسفر ناشی از تغییرات دما ایجاد میشود.
آب میتواند اجزای هیدرولیک را در طول زمان از طریق اکسیداسیون و یا یخزدگی تخریب کند. ظاهر شیری رنگ در مایع هیدرولیک از نشانه های وجود آب در روغن هیدرولیک است.
مشکلات دما
سیستم هیدرولیک اگر خیلی گرم یا خیلی سرد شود، در طول زمان باعث بروز مشکلات شدیدی خواهد شد. برخی از این مشکلات شامل علائم زیر است :
- رقیق شدن سیال : گرما میتواند باعث رقیق شدن سیال هیدرولیک شده و گران روی یا ویسکوزیته روغن هیدرولیک را کاهش دهد که احتمال بروز نشتی را افزایش می دهد.
- اکسیداسیون سیال : گرمای شدید میتواند باعث اکسید شدن و غلیظ شدن سیال هیدرولیک شود. این غلظت سیال میتواند باعث گرفتگی در سیستم شده و جریان را محدود کند. همچنین میتواند توانایی سیستم برای دفع گرما را کاهش دهد.
- غلیظ شدن سیال : دماهای پایین، ویسکوزیته روغن هیدرولیک را افزایش میدهد و رسیدن روغن به پمپ را سختتر میکند. قرار دادن سیستمها قبل از رسیدن روغن به دمای 70 درجه یا بیشتر، میتواند از طریق کاویتاسیون به سیستم آسیب برساند.
کاویتاسیون چیست ؟
روغن هیدرولیک از حدود 9 درصد هوای محلول تشکیل شده است که پمپ میتواند آن را بیرون بکشد و منفجر شود و در طول زمان باعث ایجاد مشکلاتی در پمپ و سایر اجزاء سیستم هیدرولیک یک بالابر شود. این مشکل همراه با صدای ناله از پمپ هیدرولیک همراه است.
اتلاف گرما، عامل اصلی تجمع گرما است، درحالی که عوامل محیطی اغلب باعث خنک شدن بیش از حد سیستم میشوند. هرچند در جغرافیای ایران و بخصوص شهرهای کویری در فصل تابستان، عوامل بیرونی می تواند باعث گرم شدن بیش از حد سیستم هیدرولیک یک بالابر الکتروهیدرولیک شود.
سطوح و کیفیت مایعات
سطح و کیفیت سیال هیدرولیک میتواند بر عملکرد سیستم هیدرولیک بالابر تأثیر بگذارد. سطوح پایین روغن هیدرولیک و فیلتراسیون نامناسب، میتواند منجر به عملکرد ضعیف بالابر نفری شود.
همچنین استفاده از نوع صحیح سیال ضروری است. زیرا روغنهای هیدرولیک خاصی با کاربردهای خاص سازگار هستند. حتی گزینههای روغنی وجود دارد که مقاومت بالاتری در برابر مشکلات مربوط به دما دارند.
برخی از روغنها نیز، افزودنیهای ضدسایش و ضدکف برای کمک به جلوگیری از سایش و آلودگی هوا ارائه میکنند.
خطای انسانی
خطای انسانی، علت اصلی بسیاری از مشکلات سیستم هیدرولیک است. برخی از رایجترین خطاهایی که ممکن است منجر به عدم فشار مناسب پمپ هیدرولیک بالابر شوند، شامل موارد زیر است :
- نصبهای معیوب : نصب نادرست هر جزء در سیستم هیدرولیک، میتواند منجر به خطاهای شدید شود. به عنوان مثال، ممکن است لولهها و یا اتصالات به درستی نصب نشده باشند و منجر به نشت شود.
- قطعات بیکیفیت : یک نصاب بی تجربه ممکن است اجزاء ناهماهنگ را کنار هم قرار دهد و منجر به خرابیهای عملکردی شود. به عنوان مثال، یک پمپ ممکن است موتوری داشته باشد که بیش از حداکثر سرعت درایو آن کار کند.
- نگهداری و یا استفاده نادرست : استفاده از بالابر صنعتی خارج از قابلیتهای عملیاتی سیستم هیدرولیک بالابر یا عدم انجام تعمیر و نگهداری منظم، باعث بیشتری آسیبدیدگیهای سیستم هیدرولیک خواهد شد. به راحتی و از طریق برنامهریزی و سیاستگذاری، میتوان تعمیر و نگهداری منظمی برای بالابر هیدرولیکی ترتیب داد.
” اهمیت آموزش اپراتور بالابر “
عیب یابی سیستم هیدرولیک انواع بالابر
شناسایی منبع خرابی سیستم میتواند مشکل باشد، اما برخی از مراحل عیبیابی هیدرولیک میتواند به محدودکردن گزینهها کمک کند. چگونه میتوان یک سیستم هیدرولیک را عیبیابی کرد ؟ در اینجا برخی از اصول اولیه آورده شده است :
مایع هیدرولیک را بررسی کنید
سطح، رنگ و ویسکوزیته روغن هیدرولیک را بررسی کنید تا مطمئن شوید که با مشخصات استاندارد مطابقت دارد و آلوده نشده است.
شیرها و اتصالات را بررسی کنید
تمام اتصالات و نقاط احتمالی نشت را بررسی کنید و در صورت لزوم آنها را محکم کنید. همچنین شیرهای کمکی را برای هرگونه علائم آسیب، بررسی کنید.
موتور بالابر را بررسی کنید
مطمئن شوید سیم کشی موتور به درستی انجام گرفته است و به درستی میتواند خاموش و روشن شود.
پمپ را بررسی کنید
مجموعه پمپ را از هم جدا کرده و تمام قطعات را ارزیابی کنید تا از عملکرد و نصب صحیح آنها اطمینان حاصل کنید.
بالابر را تست کنید
زمانی که تمامی بررسی قطعات و تجهیزات را انجام دادید، بالابر برقی را روشن کرده و آن را از نظر نوسانات فشار، دما و همچنین صداهای غیرعادی کنترل کنید.
در صورتی که نتوانستید مشکل سیستم هیدرولیک را شناسایی کنید، با متخصصان و شرکتهای تعمیر بالابر معتبر ارتباط گرفته و از آنها مشاوره بگیرید. ما به شما رندیک را پیشنهاد می کنیم.
چگونه مشکلات رایج سیستم هیدرولیک بالابر را حل کنیم ؟
اگر بالابرتان به درستی کار نمیکند و مطمئن هستید مشکل از سیستم هیدرولیک بالابر است، چگونه باید مشکل را حل کرد ؟
- سیستم هیدرولیک کار نمیکند، بالابر خیلی کند عمل میکند یا عملکرد غیرقابل پیشبینی و ناگهانی دارد.
راه حل :
از مقادیر، انواع و ویسکوزیته سیال مشخص شده با مرور دستورالعمل راهنمای بالابر استفاده کنید و در صورت لزوم آن را تعویض یا تکمیل کنید.
نشت روغن یا انسداد خطوط را بررسی کنید، اتصالات را محکم کنید و در صورت نیاز آنها را تمیز یا تعویض کنید.
برای دستیابی به ویسکوزیته و دمای مناسب روغن، زمان گرم کردن توصیه شده سیستم پیش از استفاده را در نظر بگیرید.
اجزاء کثیف را تمیز کنید و هر قطعهای که در اثر سایش بیش از حد، دچار آسیب شده است را تعمیر یا تعویض کنید.
بررسی کنید که بار قرار گرفته روی بالابر، متناسب با مقدار توصیه شده توسط تولیدکننده است.
روغن کف میکند یا بیش از حد گرم میشود.
راه حل :
اطمینان حاصل کنید که روغن تمیز، کامل و از نوع مناسب توصیه شده است.
اطمینان حاصل کنید که مخزن روغن تمیز و اندازهی آن مناسب است.
فیلترها و گرفتگی و نشتی خطوط را تعمیر یا تعویض کنید.
شیر اصلی را در حالت آزاد قرار دهید.
شیر اصلی دچار انسداد و نشتی میشود.
راه حل :
اتصالات و اورینگ ها را بررسی و در صورت نیاز، تعمیر یا تعویض کنید.
از تراز مناسب سوپاپ اطمینان حاصل کرده و واشر های فرسوده یا آسیبدیده را تعویض کنید.
اجزاء دارای ترکهای قابل مشاهده یا آسیبهای دیگر را تعویض کنید.
جک هیدرولیک نشتی دارد، ضربه میزند یا به طور غیرطبیعی پایین میآید.
راه حل :
هرگونه اتصالات آسیب دیده و یا دچار سایش شده را جایگزین کنید.
توسط فشار سنج میزان فشار کاری را بررسی کنید و در صورتی که بسیار زیاد یا بسیار کم است بالابر را تنظیم نمایید.
وجود هوا در مایع هیدرولیک را بررسی کنید و این مسئله را رفع کنید.
پکینگ های جک هیدرولیک بالابر را تعویض کنید.
بررسی کنید که شیر اصلی بالابری از نوع مناسبی است و از شیرهای توصیه شده توسط سازنده بالابر برقی استفاده کنید.
چگونه از خرابی سیستم هیدرولیک بالابر جلوگیری کنیم ؟
مشکلات سیستم هیدرولیک در برخی موارد اجتناب ناپذیر هستند. با این حال، اقدامات سادهای میتوانند به شما کمک کند تا از بروز بسیاری مسائل جلوگیری کنید و طول عمر سیستم هیدرولیک بالابر خود را افزایش دهید.
علاوه بر عیبیابی بالابر، میتوانید با انجام مراحل زیر، از خرابی سیستم هیدرولیک بالابر جلوگیری کنید.
از قطعات مطابق مشخصات استاندارد استفاده کنید.
از شایعترین مشکلات سیستم هیدرولیک بالابرها، قطعات ناسازگار، بی کیفیت و یا نصب نادرست قطعات است. به همین علت ضروری است که همیشه مشخصات قطعات را بررسی کنید تا مطمئن شوید قطعات خریداری شده، میتوانند بصورت یکپارچه با هم کار کنند و سازگاری کامل داشته باشند.
با متخصصان بالابر هیدرولیک مشورت کنید.
هنگام خرید بالابر هیدرولیکی، با متخصصان این حوزه از مشورت کنید. همواره می توانید روی کارشناسان کلایر حساب کرده و توصیههای کاربردی آنها را دریافت کنید.
تولیدکننده سیستم هیدرولیک بالابر، میتواند دستورالعملها و مشاورههای مفیدی جهت افزایش عملکرد و طول عمر بالابر و سیستم هیدرولیک به شما ارائه کند.
انجام تعمیر و نگهداری منظم بالابر
روشهای نگهداری روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه داشته باشید تا مطمئن شوید تمامی جنبههای سیستم هیدرولیک را مطابق با بهترین شیوههای تعمیر و نگهداری، پوشش میدهید و علائم خرابی را زودتر مشاهده میکنید.
همیشه توصیههای سازنده را دنبال کنید. بررسی های منظم سطح روغ، شیلنگها و اتصالات را در برنامه منظم خود قرار دهید.